dilluns, 23 de maig del 2011

Taekwondo: Reflexions Sobre els Protectors Electrònics (III)


Daedo s’endu el pastís de Londres 2012.

Sorpresa dins el món del Taekwondo aquesta setmana amb el reconeixement oficial per part de la WTF de qui (contra tot pronòstic) serà l’escolli’t per subministrar el sistema de protecció electrònic en el proper Pre-Olímpic i les mateixes olimpíades.

La WTF confirma a través de la seva pàgina Web que Daedo se utilitzarà en tots els campionats de classificació per els Jocs Olímpics de Londres 2012. Aquesta mesura s’ha pres també per assegurar que tots els esdeveniments  de classificació es puguin realitzar en las mateixes condiciones que es trobaran finalment tots els competidors en els Jocs Olímpics de Londres 2012.

LaJust s’haurà de conformar amb les engrunes a causa que encara té en el seu poder la marca reconeguda (o dit d’una altra manera, el contracte) que la lliga amb la WTF. És a dir, en tots els campionats que no tinguin res a veure amb els Jocs Olímpics ni lògicament, els classificatoris per aquests.

Fer esmena que aquesta decisió ha estat presa degut a les avaluacions de Swiss Timing (la empresa contractada pel Comitè Organitzador de Londres 2012). Arribats a aquest punt és necessari especificar que mentre els campionats promoguts per la WTF, és la mateixa Federació Mundial qui decideix quin sistema utilitza, en els Jocs Olímpics qui té la potestat és el citat Comitè Organitzador. Per tant, ha estat aquest qui finalment s’ha decantat per la marca barcelonina, ignorant els criteris que fins ara la mundial defensava.

Entrar a valorar els detalls sense tenir prou base tècnica podria fer-nos anar per la tangent del veritable problema que des de l’any 2008 venim arrossegant tots els qui seguim el Taekwondo. I més si hem llegit que també s’han mirat amb lupa els Lajust i el seu comportament en el darrer Campionat del Món fa un parell de setmanes a la Xina.

Anant al gra i resumint (i sempre segons Swiss Timing), s’ha tingut en compte quina de les dues marques era la més “compatible” a l’hora de sincronitzar la informació obtinguda electrònicament amb el programari (software) que utilitza el comitè Olímpic. Fins a aquí, i basant-nos en aquest postulat, podríem trobar bastant raonable la lògica. Parlar de la fiabilitat mostrada pels Lajust o els Daedo ja són figues d’un altre cistell.
De fet, alguns ja titllen aquest nou (i no serà l’últim) enrenou dins el panorama taekwondistic com una baixada de pantalons de la WTF davant (en aquest cas) el comitè Olímpic. Altres com una bufetada a les aspiracions de Lajust per continuar en la privilegiada situació en que darrerament es trobava. I uns altres com una manera de posar fre a les aspiracions de totes les marques, intentant demostrar que qui te el mànec de la paella és la mateixa WTF. La veritat es que de raons no en falten per arribar a sospitar de tot això i molt més.
Tot i les explicacions per intentar suavitzar la decisió presa i evitar crear més malestar dins el món del taekwondo degut, entre altres, a la poca seriositat de definir i concretar els criteris de quin és el protector definitiu (S’arribarà algun dia a això?), un ja té els dubtes de si aquest criteris de selecció que ha defensat fins ara la WTF eren els idonis o senzillament eren el resultat de guerres internes d’interessos comercials.
Si fa més de dos anys, molts es van haver de menjar amb patates la inversió feta amb els Adidas, no creiem que part del col.lectiu (sobretot del continent americà i asiàtic) estigui la mar de content veient que la seva aposta pels Lajust (avalada a més per la pròpia Federació Mundial) pengi d’un fil amb el perill de quedar arraconats a un segon pla.
A aquestes alçades no es pot improvisar. Els Lajust tindran els seus problemes, com els tenen també els Daedo i potser tindran els qui d’aquí poc temps deixaran a la marca de Barcelona en el mateix lloc que ara deixen a Lajust. Perquè no ens enganyem, veient el tarannà esgrimit en aquests darrers anys, un ja dóna per fet que els KP & P seran els pròxims en tocar el cel.
Què hi ha gent que està molt molesta amb aquesta decisió?. La veritat és que hi ha per estar emprenyat, molt emprenyat. A més d’anar marejant la perdiu i haver-se d’adaptar a uns o uns altres protectors, afegirem els costos que suposen adquirir l’equip electrònic complet (sigui de la marca que sigui), unes despeses molt elevades, excessives i prohibitives en la majoria dels casos.
La creença en els avantatges o recomanacions que precisament ens han venut des dels estaments oficials ja no tenen raó de ser. Màxima com per segona vegada consecutiva, molts clubs, gimnasos, federacions etc. comencen a sospitar que la inversió se'n va a pic tant per la manca d’un criteri raonable com d’unes bases fermes per part de la WTF, qui, a la fi és qui té l’obligació de defensar i justificar precisament els criteris esgrimits.
No serem ingenus i donem per suposat que els interessos (per no dir comissions) de les marques són en part les culpables de tant estira i afluixa. El que és imperdonable es que aquestes decisions repercuteixin, això si, sempre en els mateixos. El darrer esglaó de la cadena taekwondistica tornarà  a absorbir obligadament, el cop de una decisió que a molts els costarà molt de digerir.
Arribat a aquest punt, pot semblar que a un el convidin a sospitar o entendre (depèn des de quin costat es miri) perquè l’espanyola ha continuant apostant pels Daedo, (deixant de banda la simbiosi de producte/país), mentre la resta de països ho feien amb els teòrics oficials. Caramboles apart, el que si és cert és que amb aquesta decisió la FET s’apunta un punt al seu favor i alhora silencia a la majoria de les veus que criticaven la postura sobre la idoneïtat que la selecció espanyola entrenés amb els protectors electrònics Daedo en contra dels Lajust, els qui, com hem dit abans, eren els escollits a priori.
Si anem donant voltes i més voltes, podríem entrar dins una espiral o cercle viciós difícil de sortir. Veure què és més avantatjós pels interessos globals del taekwondo en un espectacle com són els Jocs olímpics, no passa per crear absurdes guerres una altra vegada dins el taekwondo mundial. 
A més, si mai s’ha utilitzat un sistema similar de puntuació en unes olimpíades i, per exemple, ja existeix un que funciona força bé dins el món de la competició (com és el que ofereix per exemple Taekoplan), perquè el comitè olímpic s’ha embolicat per “aconseguir-ne” un de nou?.
Si aprofundim una mica més i recordem que no fa gaires mesos es parlava de la obligatorietat de unificar les dues federacions (WTF i ITF) sota la penalització o amenaça de que el taekwondo seria esborrat com esport olímpic. Què passarà llavors amb la hipotètica unificació de dues maneres de fer, veure i sobretot, viure el taekwondo?
La veritat, continuem sorpresos. Ara només quedarà veure com queda plasmada dins la pràctica tota la excusa sobre la compatibilitat del programari amb la elecció dels petos. Perquè ja seria indignant que a l’hora de la veritat i en plena època 2.0 haguéssim d’esperar per veure reflectits d’immediat uns resultats, que sense anar més lluny, és el que ens toca fer la majoria de vegades.
La Nota Oficial de la WTF AQUÍ (en anglès)
*Nota de la Redacció: En aquest darrers tres anys, Taekwondo Banyoles us ha ofert la visió particular sobre els protector electrònics i la guerra que entre marques i federacions ens han delectat. Fer incís que mai hem prioritzat el ser políticament correctes, més aviat el contrari, intentar plasmar els dubtes que generen i provoquen moltes actituds dels estaments oficials que pocs s’atreveixen a criticar. Els nostres valors passen per ser abanderats de la imparcialitat i defensar la independència d’aquest esport. Tot i que respectem tots els punts de vista, altres criteris i de que hem estat uns grans defensors dels protectors electrònics, sobretot pel gran avanç que representen en i per aquest esport, la manca de seriositat per part de molts dels estament oficials i del que provoquen amb les seves decisions, ens obliguen a ser reflexius i preguntar-nos una vegada més si els de dalt se’n recorden veritablement dels valors del taekwondo i de fer-los saber.